Dear Diary | Frustratie droppen als een ei!

Ongeveer 3 weken terug schreef ik een post over veranderingen in Boekenland. Ik zat destijds een reactie te schrijven op wat Het leven van een Boekworm schreef en opeens sloeg het in als een bom.

Ik heb wat frustraties…

In deze post ga ik dat ei dus droppen. Je mag nu nog stoppen en weg klikken hoor 😉

Ik blog nu al 5 jaar en besteed daar best veel tijd en geld aan.

Ook op Instagram, Twitter en Facebook zit er de nodige tijd in verstopt.
Na die 5 jaar zie je soms dingen of vind je soms wat van dingen.

Persoonlijk gun ik iedereen recensie boeken, maar toch vind ik soms dat uitgeverijen wat specifieker mogen kijken.

Voor mij waren er vele bloggers, tegelijk met mij kwamen er veel nieuwe bloggers en na mij zijn er ook veel bloggers bijgekomen.

Niet iedereen houdt het vol en zo zag ik in de afgelopen vijf jaar ook blogs die puur gingen voor de freebies. En er uiteindelijk toch mee ophielden, bloggen kost namelijk best veel tijd!

Zelf durfde ik het eerste jaar echt niet te mailen voor boeken. Na anderhalf jaar mijn blog gevuld te hebben met recensies waagde ik een poging en kwam ik bij sommige op de lijst. Bij sommige nu na 5 jaar nog niet en dat is prima!

Maar sommige blogs begonnen echter na een paar maandjes al met recensie boeken op hun blog terwijl je dan toch echt nog amper publiek trekt. En eigenlijk is elk boek dat je leest op de betreffende blog een recensie boek.

Ik vind dat een uitgeverij daar toch stiekem iets meer naar mag kijken!

En nu neemt Bookstagram het wiel een beetje over….

Ik hou van dit platform maar ik baal er soms ook een beetje van omdat dit echt een influencer trekje heeft.

Natuurlijk zijn statistieken belangrijk voor een uitgeverij maar ik vind ze, als je ze vergelijkt met een blog, niet echt eerlijk.

Sommige accounts groeien binnen no time uit tot duizenden volgers maar zijn die volgers ook echt betrokken bij de post die jij schrijft over dat boek?

Zo heb ik bijna 3.000 volgers op Instagram maar de post met meeste likes kwam geloof ik niet boven de 350 likes uit?

Soms heb ik bijvoorbeeld 200 likes op een foto maar als ik dan specifiek een langere tekst plaats met een vraag er in krijg ik misschien maar 20 antwoorden. Lezen mensen dan wel echt alles, of scrollen ze gewoon voorbij?

Boeken of meer?

Ik zie ook accounts die veel andere dingen in hun foto’s hebben, niet enkel boeken. Veel van hun volgers kunnen dan ook volgen voor een van die andere dingen.

Als ik bijvoorbeeld steeds een foto zou maken van mijn nagels die altijd voorzien zijn van een leuke nailart op of om de cover van het boek en ik gebruik de hashtags #longnails #claws #stilettonails #nailporn erbij, geloof me de volgers groeien gestaag.

Ik had een account voor mijn nagels. Het groeide snel, maar liep binnen de kortste keren over met hele creepy fetisj mensen! Die wil ik niet op mijn Bookstagram.

Maar dan gaan mensen me volgen me omdat mijn nagels in beeld zijn en zitten er meteen weer een hele hoop nagel(fetisj) mensen op mijn account.

En dan zijn die grote getallen dus geen geïnteresseerden in de boeken maar juist mijn nagels…

Recenseren via een onderschrift?

Stiekem vind ik zelf dat een ‘recensie’ op Instagram niet echt telt? Ooit las ik ergens dat een goede recensie gemiddeld wel minimaal 300 lettertjes telt.

Daar kom je op insta niet gauw aan, daarnaast vind ik het ook heel jammer gezien er op Instagram natuurlijk minder tijd/geld insteekt als in een blogrecensie met foto’s.

Begrijp me niet verkeerd, er zit zeker ook veel tijd in Instagram foto’s maken maar voor mij is het toch minder dan een blog die word gedeeld op meerdere fronten en daarnaast nog promotie doet met beeldmateriaal op Instagram.

Daarnaast…

Een blog recensie word echt geopend als mensen geïnteresseerd zijn in het betreffende artikel.

Zo kan ik je vertellen dat er ontzettend veel recensies worden opgezocht bij mij.

Afgelopen maand werden er in de eerste 3 weken van januari 204 oudere boekrecensies opgezocht. Ik ga ze niet allemaal delen, maar deze recensies werden toen bijvoorbeeld heel vaak bezocht.

Room service van Maren Stoffels | 139 bezoekers
Langs de lijn, Karin de Graaff | 62 bezoeker
Geheimen passen niet in een verhuisdoos, Marike Goslinga | 48 bezoekers
Fright night, Maren Stoffels | 42 bezoekers
Knopen en kant, Penelope Sky | 41 bezoekers
Vermoorde onschuld, Jennefer Mellink | 38 bezoekers
Virus, Mirjam Mous | 33 bezoekers
Seizoen van de heks, Sarah Rees Brennan | 32 bezoekers

Op Instagram is een like gauw gegeven, je scrolt er langs en dubbel tikt even om je support te tonen. Maar of de recensie ook echt gelezen word? Of specifiek opgezocht word?

Het is niet dat Instagram een zoekfunctie heeft waarbij jij een boek kan opzoeken en dan meteen bij de desbetreffende bookstagrammer terecht komt op de juiste recensie.

Ik vind Bookstagram een geweldige community en ik geniet er echt van om iedereens mooiste creaties te zien en de leuke contacten. Maar ik vind het geen recensie platform.

Om mijn relaas te beëindigen…

Quotes uit recensies op een boek plaatsen met enkel – Hebban of – Goodreads vind ik dus echt niet kunnen. Zie het als enkel online shoppen:

Als jij alles bij Bolleke koopt verdwijnen de echte boekhandels want er is dan geen animo voor.

Als uitgeverijen quotes grabbelen van verzamelplatforms zoals hierboven genoemd en recensie exemplaren en aandacht alleen nog gaan naar Bookstagrammers met de meeste volgers dan verdwijnt bij de bloggers denk ik een beetje dat trotse gevoel….

En als mensen geen blogs meer bezoeken omdat ze een scroll duim kunnen krijgen op Instagram, verdwijnen dan uiteindelijk ook de blogs?

Het zou toch zonde zijn als dat alles verdwijnt?

Maar misschien zijn dat alleen mijn mijmeringen en vind je me een verzuurde bes of zo… Dat mag natuurlijk ook!

Just remember, geen haat aan nieuwe blogs of Instagram accounts! Gewoon een ei wat me een beetje dwars zat!

Dat is het fijne aan een blog, je kunt er altijd je eigen eitje op kwijt!

Laat me vooral je mening horen!

Geef een antwoord

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 comments

 1. Vooral doorgaan met wat je doet. Ik heb door de tijd heen gemerkt dat vaak een zelfde boek keuze hebben. Dus als ik bij jouw een (nieuw) boek zie dat ik nog niet echt ken dan lees ik bij jouw wel het fijne er van 😉 Dus mij heb je als lezer van jouw blog!!!!

 2. Ik ben het hier echt heel erg mee eens! Tuurlijk is het zo dat bookstagrammers ook moeite steken in een mooie foto. Maar ik merk bij mezelf dat ik vaak langs de foto scroll, hem een like geef en dan weer verder scroll zonder echt te lezen.

 3. Ik wist niet eens dat je als Bookstagrammer ook boeken kon aanvragen. Ik zou het niet doen, omdat ik weet dat ikzelf ook zelden alle tekst lees die bij de foto’s staan. Ik heb gewoon plezier in foto’s van boeken plaatsen en ben blij met iedere like.

 4. Ik ben ooit op bookstagram terecht gekomen omdat ik meer met boeken wilde doen. Ik schreef toen ook minirecensies onder mijn foto’s, maar ik merkte inderdaad al snel dat dat niet zo goed gelezen werd. Dus besloot ik een blog te creëren, zodat ik foto en tekst het makkelijkste samen kon voegen. Nog geen moment spijt van, gelukkig!
  Verder ben ik het inderdaad met je eens. Vooral over het ramdom kiezen van die quotes zonder eigenlijke bronvermelding. Zoveel werk is dat toch niet??
  Marieke onlangs geplaatst…Contemporary-a-thon TBRMy Profile

 5. Ik vind dat je hier echt wel een punt hebt. Gelukkig zijn blogs vaak blijvender, dus op de lange termijn zijn onze blogrecensies sowieso efficiënter. Daarnaast is het algoritme van Instagram sowieso niet te vertrouwen.

 6. Ik begrijp een hoop van je frustraties. Het viel mij ook al op dat veel uitgeverijen er op de achterflap voor kiezen om – Hebban of – Goodreads te schrijven. Ik begrijp totaal niet wat de meerwaarde hiervoor is voor de lezer. Het is misschien een mooie quote uit een recensie, maar zonder enige duiding wie dat zegt heb ik er weinig aan. Want wie zegt dat mijn leessmaak overeen komt met deze persoon?

  Wat betreft bookstagram: voor mij is dat een extraatje naast mijn blog. Maar ik ben echt veel te lui om dagelijks te posten. Voor mijn gevoel zijn mensen bovendien meer bezig met het algoritme, de likes en zoveel mogelijk volgers verzamelen dan inhoudelijk over boeken te spreken. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
  Mijn eigen account is volledig Nederlandstalig en wat me opvalt is dat veel andere Nederlandstalige bookstagrammers met grote volgersaantallen (>2000) – die net als ik enkel in het Nederlands posten – super veel internationale volgers hebben. Ik vraag me altijd af of uitgeverijen dan enkel op het aantal volgers afgaan. Wat heb je eraan als een groot percentage van de volgers de Nederlandse taal niet machtig is en dus je boek niet zal aanschaffen? Aangezien ze de caption al niet kunnen begrijpen?
  Daarnaast zie ik ook mensen dagelijks in hun stories delen welke boeken ze van uitgeverijen ontvingen. Super leuk voor hen, maar ik zou persoonlijk echt stress krijgen als ik meerdere boeken per dag (!) in mijn brievenbus zou krijgen. Ik krijg ook veel aanbiedingen voor recensie-exemplaren, maar probeer dit altijd af te wegen met de tijd die ik heb. Mijn blog moet immers een hobby blijven naast werk en een sociaal leven – en ik lees ook graag uit eigen kast of boeken uit de bibliotheek 😉 Maar wat ik hiermee wilde zeggen is dat uitgeverijen zeer vrijgevig zijn naar zowel bloggers als bookstagrammers – en persoonlijk denk ik dat ze dit soms kritischer mogen afwegen. Maar ik kan me voorstellen dat daar te veel tijd in gaat zitten.
  Marcia onlangs geplaatst…Deze 14 boeken las ik in januariMy Profile

 7. Ik ben het met je eens dat uitgeverijen best wat selectiever mogen zijn met recensie-exemplaren. Kleine blogs boeken geven is wellicht niet effectief genoeg, maar ik snap wel dat Bookstagrammers boeken krijgen, mits ze hun statistieken showen aan uitgeverijen (een account met 2000 volgers die maar 5% Nederlandse volgers heeft is inderdaad niet effectief). Lezers zijn nu iets makkelijker met het opzoeken van recensies en het helpt eenmaal als een grote Instagrammer vaak een foto deelt van een boek, zodat de aandacht van de lezer wel wordt getrokken, ongeacht of de persoon alle teksten leest. Ik vind alleen niet dat Bookstagrammers een grote concurrent zijn van boekbloggers, want wij hebben juist een veel breder aanbod: een recensie op onze blog waar mensen gericht naar kunnen zoeken, maar ook social media (zoals Instagram) waar het boek op gedeeld kan worden. Ik denk juist dat we sterker staan in onze positie, omdat we juist veel meer te bieden hebben! 🙂

  1. Tja, die statistieken wijzen alleen niet uit of mensen echt voor je boek komen of voor die leuke armband die je om hebt, je leuke snuut of dat leuke setje nagellakjes. Om maar iets te noemen. En ik vind ook echt dat je als blogger een breder bereik hebt maar zie dat de aandacht wel verschuift naar de influence stijl van Bookstagram.

 8. Snap wel wat je bedoeld. Vind het voor alsnog beetje overdreven, maar het word wel steeds erger denk ik. Ik krijg maar enkele recensie exemplaren, maar sta nergens op de lijst. Is dat erg? Nee ik vind dat grotere bloggers met groter bereik natuurlijk voor gaan. Vind ik dat jammer? Natuurlijk. Gelukkig schrijf ik nog altijd voor m’n plezier en lig ik er dus niet wakker van. Boeken koop ik toch wel.
  Maartje onlangs geplaatst…Recensie Truth or dance – Chinouk Thijssen (Truth or Dance #1)My Profile

  1. Mijn punt is dus ook dat grotere bloggers niet zo zeer voor gaan. Er word niet gevraagd om statistieken of dergelijke en ik vind juist dat er meer gekeken moet worden naar serieuze bloggers of eendagsvliegen.

   Ben wel benieuwd welk stuk jij overdreven vind?

   En ik koop het grote gross van mijn boeken ook zelf, de 900 boeken die in mijn kast staan zijn echt niet allemaal gratis daar komen te staan. Ik schrijf en blog ook voor mijn plezier en lig nergens wakker van.

   Maar het frustreert wel soms wanneer je al maanden geleden een afspraak hebt gemaakt over een boek en hij niet op je mat valt. Dan neem je er contact over op en zijn helaas alle exemplaren vergeven en dan zie je waar ze terecht zijn gekomen. Dat is soms best onbegrijpelijk.

   1. Dat laatste had ik niet uit je stuk gehaald en dat is inderdaad niet echt netjes. Waarom ze dat zouden doen is mij ook een raadsel. Zeker als er al écht een afspraak ligt, als het is “als er eentje over is sturen we hem je op” oké dan ligt er een misschien in de boodschap, zo niet? Dan moet je hoe dan ook iedereen die je toegezegd heb een exemplaar sturen. Andersom zouden ze het ook niet oke vinden als ze er eentje opsturen, jij beloofd een recensie te schrijven en er komt niets….

    Wat ik wat overdreven vind is de negativiteit die ik lijk te voelen rondom Bookstagram. Ik ken veel mensen die hier wel degelijk veel tijd in stoppen en ook echt wel het geld, maar dan op een andere manier. Ik vind die korte recensies daar ook wel interessant. Wel zouden uitgeverijen beter kunnen verdelen qua bloggers en Instagrammers want nu lijkt het soms alsof vooral instagram tegenwoordig de recensie exemplaren krijgt. Wat natuurlijk prima is, als de uitgeverij daar meer hun roeping in vindt. Ik denk dat tegenwoordig het bereik op Instagram ook groter is dan je zou denken.

    Het vragen naar statistieken zou wel handig zijn. Anderzijds als je je als uitgeverij voelt passen bij een blog en vindt dat diegene goed schrijft en de uitstraling heeft die je graag wilt uitstralen dan is het misschien niet eens nodig. Het blijft denk een gevoels dingetje.
    Maartje onlangs geplaatst…Je leven organiseren met een Bullet JournalMy Profile

    1. Nergens zeg ik ook dat het negatief is of dat op Instagram geen tijd en geld zit. Ik steek daar immers ook veel tijd en geld in met alle achtergronden en diverse dingen die ik kocht.

     Ik ben zelf ook al 5 jaar actief daar dus als je dit negatief ervaart zit je een beetje mis qua gevoel.
     Als ik me niet vergis ben jij zo ook bij mij gekomen met hulp voor je blog hosting?

     Het bereik op instagram is ook groot, ook bij mij. Maar die 3000 volgers liken echt niet allemaal mijn post, drie kwart ziet hem haast niet door de algoritmes van Instagram.

     En daarom vind ik het een recensie platform.

 9. Woow, ik snap je punt. Ben nu 3 jaat bezig en het jost meer tijd dat ik ooit dacht. Instagram merk je inderdaad dat er weinig mensen reageren als je een vraag oid achterlaat.

  Een goede recensies is ook inderhevig aan smaak en schrijfstijl. Op insta lees ik ook niet altijd alles en als ik een recensie zoek kijk ik vaak op hebban en Goodreads en ook soms op een blog van de desbetreffende recensent
  Liz onlangs geplaatst…Blogtour, Blijf bij mij – Emma AnnaMy Profile

 10. Hmmm, interessante bedenkingen. Zelf ben ik een heel onregelmatige blogger, maar ik blog wel al heel lang, af en aan. In die tijd heb ik heel veel zien veranderen. Voor mij is boekbloggen nieuw – en ik ben niet zo gek op recensies lezen. Ik lees graag over lezen en over boeken in het algemeen. Met recensies heb ik niet zo veel, juist omdat ik het moeilijk vind om via recensies een klik met de schrijver ervan te voelen, iets wat ik wel heel erg zoek in bloggen. In dat opzicht is instagram voor mij een betere plek als ik leesinspiratie wil (maar die vind ik toch wel, dus nodig heb ik het ook niet). En de foto’s zijn gewoon mooi.
  Maar dat hele influencer-idee? Naar mijn mening gaan bedrijven daar te fel in mee (mijn man werkt in de branche en echt… de verhalen die ik daar al rond gehoord heb, dat wil je niet weten…). Het is een hype, die ook wel weer zal overwaaien. Het maakt dus nu helaas dat iemand die echt specialist ter zake is het soms moet afleggen tegen iemand die gewoon heel erg zichtbaar is. Ook lezers lezen blijkbaar weinig – en een like is snel gegeven.

  Dat uitgeverijen ‘Hebban’ of ‘Goodreads’ vermelden als bron, daar kan ik niet bij. Mocht ik dat op een achterflap tegenkomen, dan krijgt de geloofwaardigheid ervan al een flinke knauw. Dat is in mijn ogen zoiets als ‘Google’ vermelden als bron. Slaat nergens op en daarmee geef je vooral te kennen dat je de lezer niet serieus neemt. Zou ik niet appreciëren.

  PS: iets wellicht anders maar wat me dus opgevallen is in blogland en een groot verschil tegenover vroeger: wanneer je nu ergens reageert, krijg je vaak wel respons, maar onder de reactie die je gaf. Ik vind het hele idee van een conversatie/discussie erg mooi maar pakweg tien jaar geleden ging men dan ook even kijken naar de blog van de reageerder en daar wat achterlaten. Niet dat het nu per se “reactie om reactie” moet zijn, dat vind ik onzin, maar het valt me gewoon heel erg op, dat dat nu toch heel erg anders is. Soms ook een beetje jammer wel, ik vind het moeilijker nu om een online nestje te vinden…

 11. Ik vermoed dat uitgeverijen hun boeken promoten via Instagram in de hoop dat mensen nadien elders gaan opzoeken waar het boek over gaat. Zelf zou ik geen recensies lezen op Instagram. Ik merk dat mijn eigen captions daar vaak al te lang zijn in vergelijking met wat anderen posten maar anderzijds wil ik ook wel iets inhoudelijks posten. Ik geef echter meteen ook toe dat ik niet bij iedereen de volledige caption ga lezen. Dan zou ik helemaal niet meer toekomen aan mijn tbr

  1. Oh en wat die quotevermelding betreft wist je al dat ik het op die manier minder effect vind hebben. Het blijft immers zo anoniem en daardoor heeft het niet echt invloed op me. Want wat ben ik er nu mee dat een totaal onbekend iemand over dat boek zegt. Ik vertrouw meer op de mening van iemand van wie ik weet dat we een gemeenschappelijke smaak hebben wat boeken betreft. Bovendien vind ik het ook niet helemaal correct vermits er bij Bol vaak de naam van de persoon bij staat. Dus het kost hen echt geen moeite om die naam er bij te vermelden. Ik ben ondertussen al een hele tijd geleden gestopt met het achterlaten van recensies op bol om deze reden.